JZ Blogger


GPS i undervisning och mitt första journalistjobb
onsdag, maj 27, 2009, 11:19
Filed under: General Blogging, Hobbies & Activities

Oj, vilken dag! För ett par dagar sedan blev jag bjuden till en grundskola här i närheten av en lärare som tydligen följer min geocachingblogg. Anledningen? De experimenterar med GPS i undervisningen!

Kort sagt handlar det om interaktiv använding av GPS där eleverna får uppgifter när de kommer till en fysisk plats ute i naturen. En längre summering hittar du här (på min geocachingblogg, för det var ju via den jag blev inbjuden till det hela), men här kommer en snabbsummering av dagen:

 

  • Det var full rulle på skolan jag besökte. Jag hade ingen aning om vad jag kunde vänta mig, men bland andra TV4 var där, och en rad journalister från andra tidningar, så det var en större grej än jag hade trott. Faktiskt är det fråga om en pionjärgrej inom undervising, och programmet som användes har utvecklats av självaste MIT Boston!
  • Jag planerade egentligen bara att iaktta – att skriva för en blogg kräver inte samma arbete som en artikel för en tidning – men blev inspirerad av stunden och lekte journalist. Jag skrev, iakttog, lyssnade, fotade, intervjuade och tog reda på saker som jag bara skulle behöva om jag verkligen skulle ha skrivit för en tidning. Och det var riktigt kul!
  • Jag följde med en grupp elever då de vandrade GPS-rundan. Vid vissa utmarkerade punkter pep GPS:en till och de fick en uppgift i form av ett videoklipp, en bild, en ljudfil eller en text – direkt i GPS:en när de anlände till rätt plats!
  • Jag har också knutit en del kontakter. Bland andra en kvinna vid namn Maria Löfstedt som gav mig en massa tips, särskilt om frilansande.
  • Väl hemma kontaktade jag GP och Kungsbacka-Posten för att, på uppmaning av Maria, försöka sälja artikelidén. GP var inte intresserade och Kungsbacka-Posten hade redan haft en journalist på plats tidigare på dagen.
  • Jag har eventuellt fått mitt första fotograferingsjobb då jag hade en bra kamera, vilket inte alla hade. Om det blir något sålt återstår dock att se, men intresset fanns.

 

Dessutom kontaktades jag nyligen angående min blogg Skrivguiden (som inte existerat länge alls, och som jag varit lite dålig på att uppdatera). Hemsidan Argus.nu – en skrivarsida på svenska där folk kan dela med sig av sina texter, diskutera, osv. – vill själva starta en blogg och undrar om jag vill delta som skribent. Ingen lön men en rad bonusfunktioner man annars måste betala för. Tja, varför inte?

Annonser

1 kommentar so far
Lämna en kommentar

A fishfinder is a device utilized to locate schools of fish.

Kommentar av humminbird 570 review
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: